In onze matinee Munttheater op zo 12 april worden gedichten van Jack Jacobs vertolkt door Piet Poell.

En Jack heeft alles zeer goed gedocumenteerd wat een behoorlijke lijst oplevert. Piet zal er een klus aan hebben om een selectie te maken die past binnen de tijd in het draaiboek.Herman Pieter de Boer  Jack Jacobs in Sepia Jack kon zelf niet komen, maar Jacques Smeets kent hem ook persoonlijk. Dus kan er toch een mooie boom opgezet worden.

Jack Jacobs  (geboren 08-03-1948 te Guttecoven toen gemeente Limbricht.)

Studeerde na de middelbare school makelaardij o.g. . Werkte lange tijd op kantoor. Volgde nog een vierjarige opleiding voordracht en dictie. Las voor uit eigen werk op diverse podia in Nederland en België. Schreef een novelle, een wielerboek en een methode dichten. Daarnaast een groot aantal eenakters. Was in de jaren negentig toneelrecensent voor Het Limburgs Dagblad. Gaf diverse workshops. Schrijft momenteel alleen nog maar gedichten. De toneelteksten zijn ondergebracht bij toneeluitgevers. De gedichten zijn terug te vinden in bundels en literaire tijdschriften.

Nominatie Fritschy-Stadscultuurprijs Sittard-Geleen 2014 (poëzieprijs)

Winnaar Meinweg poëzieprijs (2012) voor de Nederlands talige gedichten in de gemeente Roerdalen. Winnend gedicht werd opgenomen in het boek Mein Belevingen, daarnaast op een groot vaandel opgenomen in de Gedichtenroute van het Meinweggebied, daarnaast werd het gedicht afgedrukt op duizenden placemats voor de horeca in de omgeving van Roerdalen, Roermond en het Duitse grensgebied aldaar.

Een gedicht in het kader van Trots op Kinrooi in het gemeentehuis van Kinrooi. (2011)

Nominatie Zwentibold dichter (2009) (poëzieprijs)

Vijf gedichten die een maand lang op een SRV-wagen  werden getoond (Stadslab te Sittard 2009).

Een gedicht in het kader van de expositie van de beeldhouwer Piet Berghs in het Stedelijk Museum te Roermond (2008).

Koninklijke onderscheiding (2007) voor dichterschap

Nominatie voor het stadsdichterschap van de Gemeente Roermond (2004/2005)

Poëzie-expositie in de binnenstad van Sittard tijdens de Buiten-Kunst-Biennale Sittard,

Beeld97 genoemd.De dichter Jack Jacobs met dichteres Bep Mergelsberg

Nominatie sport en cultuurprijs van de Gemeente Stein 1997

In 1996, in zijn boek Heks ik hou van jou voerde Herman Pieter de Boer  in hoofdstuk 15 Jack Jacobs op onder het personage Lei Tuinman.

Bedenker en schrijver van De Gedichtenroute in en rond om Elsloo (1993). 8 Gedichten op zuilen die tevens in het boek Wandelen met de Muze zijn opgenomen. Gemeente Stein heeft beide projecten gerealiseerd. De Gedichtenroute in en rond om Elsloo is de eerste permanente gedichtenroute in Nederland. Inmiddels heeft het idee van Jack Jacobs in groot aantal plaatsen in het land navolging gekregen.

Poëzie-expositie in Galerie Bon Art te Roosteren (Gedichten op leisteen, 1993)

Gedeelde 2e plek poëzieprijs 1987 in Borgloon (B) onder auspiciën van VLA/Willemsfonds

Schrijfopdrachten voor:

Regionaal instituut Maatschappelijk Opvang gemeente Hoensbroek/Heerlen, gedicht op zuil), Wielerclub Bergklimmers, 50 Jaar Ronde van Limburg, Piet Berghs Beeldhouwer, 2 gedichten voor 2 monografieën, Amacura, 1 kernspreuk, Stichting Aelserlei 1 gedicht.

Publicaties van hem en over hem in literaire tijdschriften, kranten, boeken, periodieken:

Yang, Appel, Creare, Het Eiland, Cirquit, Pandora, ’t Kofschip, Gist, Veerpont, Weirdo’s, Oostland, Vlam, Dagblad de Limburger, TV-Gazet, De Vlaamse Gids, NBD/Biblion, Theater Centraal, Boek en Bibliotheek, Limburgs Dagblad, Becha, Zondagsnieuws, De Schakel, Land van Zwentibold, Ooverslindend, Poezie uit de kolenkit, Puinruimer, D’r Hergot versjteet auch plat, Sjrief Plat, Vaalser weekblad, Platbook 8, Trots op Kinrooi (B), 250 jaar Mariaverering in Stein, Weerklank, Beeld 97, Mein Belevingen. De Volkskrant, Cosmopolitan, Spectrum, Waar ik ook zwerf, Rheinlaendische Post, Trompetter, Stadjournaal, Maas en Mijn, Monsterse Courant, De Natuurgids, De Wegwijzer, Coloforum, Roermond Dichtbij, Het Nieuwsblad, Belang van Limburg, Kijker, Het laatste Nieuws, VVV brochure Limburg, en overige.Jack Jacobs 1

Podia: o.a. Nieuwe Kerk Amsterdam, Hessenhuis Antwerpen, Theater Branoul Den Haag, Korzo theater Den Haag, Kasteel Hattem Roermond,Hotel Lika Maasmechelen (B), Casino te Beringen (B), Hoeve Passart te Hoensbroek, Maaslandcentrum te Elsloo, De Mandarijn te Geleen, Centrum voor Kunstactiviteiten te Sittard, in het pand van de Keizersgracht Advocaten te Heerlen, Galerie 3G te Hoensbroek. Galerie De Ruimte Sittard, Grand Hotel te Heerlen, Eetcafe Raets Heerlen, Galerie Gadiot Kadier en Keer, Galerie Danielle de Vreede te Eck en Wiel, Provinciale Bibliotheek te Hasselt (B), Kasteel Ordingen, Fruithallen Borgloon, Hotel Mardaga As, Terpkerk Urmond, Hanenhof Geleen, Cultureel Cafe Bijsmans Heerlen, De Nor Heerlen, en meer.

Was zichtbaar en hoorbaar: NTR (Ned.3), TV-Limburg, L1-TV, TV-8, RVU, Omroep Zuid, diverse lokale omroepen.

Ontmoetingen: Johnny Van Doorn (The Selfkicker) Den Haag, Nico Scheepmaker Amsterdam, Herman-Pieter De Boer Elsloo, Micky Otterspoor Elsloo, Jan Wolkers Stein, Tim Krabbe Stein, Frans Bude Geleen, en meer.

De Blauwe Diender is een kroniek van het politieleven van Jacques Smeets.Cover Blauwe Diender

Opgegroeid in een rustig Zuid-Limburgs dorp koos hij in 1969 voor het politieberoep, nadat hij eerst met de afkeuring door zijn vader moest afrekenen. De opleiding duurde een jaar en vond plaats in de interne politieschool te Heerlen. Op 1 oktober 1970 begon hij zijn loopbaan in Maastricht.

De auteur werd, zoals alle collega’s, geconfronteerd met geweld, agressie en onnatuurlijke dood. Hij kreeg te maken met een hiërarchische machocultuur. Dertig jaar lang werkte hij met volle overgave in Maastricht om de samenleving een stukje veiligheid te bieden, overlast op straat aan te pakken en de criminaliteit, waar mogelijk, een halt toe te roepen. Hij kreeg  indrukwekkende gebeurtenissen te verwerken, als diender in het blauw, als ME-er en als rechercheur.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In 1998 werd Jacques plotseling ziek, de automatische piloot werd uitgeschakeld en de zin in het werk verdween. Hij stond op het punt om het politieberoep vaarwel te zeggen. Na een lange lichamelijke en geestelijke worsteling genas hij. De auteur veranderde, als mens en als politieman, net zoals de samenleving en het vak continue veranderde. Hij begon te schrijven over het beroep en dat leidde tot De Blauwe Diender. De kroniek beschrijft zijn politieleven tot over zijn pensionering heen.

In de stad Nijmegen staat pal voor het regionaal politiebureau, midden in het straatbeeld, een sculptuur van de blauwe diender, 2,5 meter hoog. De maker ervan, Ronald Tolman, vond dat een diender gezag en autoriteit moest uitstralen, vandaar de hoogte van het beeld en de grote handen. Hij toont echter ook meteen de kwetsbaarheid, zo staand midden op straat.

In De Blauwe Diender beschrijft Jacques niet uitsluitend over de teloorgang van autoriteit en gezag door de jaren heen, maar vooral ook over de kwetsbaarheid van het beroep die hij aan de levende lijve heeft ondervonden. Het politieleven bracht hem een karrenvracht aan ervaringen. Tegelijkertijd probeert hij de lezer te tonen dat een kritische kijk op jezelf wezenlijk van belang is bij de uitoefening van dit prachtige beroep.

Het boek is niet uitsluitend bestemd voor politiemensen, maar ook voor andere beroepsgroepen in de hulpverlenende sector. Hulpverleners worden steeds vaker en heftiger belaagd, beschimpt en uitgekotst. Wellicht helpt dit boek de lezer een stukje op weg naar een goede balans tussen enerzijds begrip voor de frustraties op de politie binnen de samenleving en anderzijds het incasseringsvermogen als dienaar van de wet of hulpverlener.

 Sandra Höpfner-Buchnitzki is dansdocent bij Rick.Sandra

Deze keer ga ik een optreden met één van mijn kindergroepen doen.
We zijn op dit moment bezig met de eindvoorstellingen van de dansafdeling en we gaan een stukje uit
de “Clog Dance” uit “La fille mal gardée” laten zien. Een balletdans op klompen.
De muziek is van Louis Joseph Ferdinand Hérold. Vroege romantiek.266px-Ferdinand_Herold_-Lithograph_by_Louis_Dupre

http://www.theballetbag.com/2010/03/09/la-fille-mal-gardee/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_H%C3%A9rold

De deelnemende leerlingen zijn:Widow-Simone

Frederieke Adams
Rose Bogers
Myrthe Geerlings
Laura Maassen
Lotte Postma
Charlotte de Regge
Erika Scholtes
Gemma Wullems

U bent weer welkom tussen 10.45 – 11.45 uur voor het aansluitend concert http://www.munttheater.nl/cgi-bin/munt.cgi?menu=550&spdt=27672 kunt U kaartjes kopen bij de balie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s