We doen eens gek en beweren dat cultuur een alledaagse maar ook bijzondere vorm van samensmelten is.

Regelmatig worden we aangesproken over het woord cultuur in onze titel Cultureel Café Weert.

‘Het is net of het niet voor ons bedoeld is!’ 

‘Hoezo!’ vragen we dan. ‘Nou het klinkt zo elitair, zo voornaam, zo moeilijk’ Zitten ze eenmaal een uur bij ons dan verandert het in ‘Oh, dit is echt leuk en waarom wisten wij dat niet’ Ja goede vraag ‘daar kunnen wij dus kop nog staart aan vast binden!’ Geeeeeennnnnn….. idee! Wij doen er alles aan om onze activiteiten kenbaar te maken en met veel enthousiasme uit te voeren.

Terug even naar het idee ‘cultuur’.

Laat ik er maar een paar definities bijslepen om te illustreren wat het nu eigenlijk allemaal om lijf heeft.

De totaliteit van leefwijzen die door een groep mensen is opgebouwd en van de ene generatie op het andere wordt doorgegeven.Familie van Goor 001

Of iets gewichtiger: alles wat door menselijk handelen is gemaakt, oftewel alles behalve de `ongerepte` natuur.

Nog een andere omschrijving is: de leefstijl van een samenleving; de vorm, inhoud en geestelijke gerichtheid van menselijk handelen. Deze leefstijl is niet eenduidig, maar veeleer een dynamisch samenspel van subculturen.

Eigenlijk allemaal heel gewoontjes dus.Anki en Frans Raemaekers 001

Op dit moment zitten we in een transitieperiode die een beetje vergelijkbaar is met de late jaren ’20. Van de eerste industriële revolutie rond 1750 tot nu inmiddels de derde communicatie gerichte revolutie zie  Wikipedia of zelfs de vierde digitale revolutie onderverdeeld in vier hoofdgroepen.

Dit schept enorme kansen om een nieuwe cultuur te scheppen met menselijke verhoudingen die meer genoegdoening doen aan diversiteit, openheid, samenwerking en met oog voor de toekomst van de generaties na ons. Want het gaat er tenslotte om dat we ook nog iets over te leveren hebben aan onze kinderen en kleinkinderen.

Anders is er geen sprake meer van cultuur maar is iedereen aan de Goden overlevert en gaat de leuze ‘God voor ons allen en de wereld voor mij alleen’ toch echt bewaarheid worden. En je weet het ‘een feestje alleen is bijzonder saai’.

Ook ontmoeten wij vaak het feit dat jongeren zich menen niet te kunnen profileren en schijnen ze het idee te hebben dat ze nooit gehoord worden en niets zelfstandig mogen ontwikkelen voor hun eigen groep.Linda Jacobs

Nou daar hebben wij geen last van, sterker wij willen graag jongeren begeleiden om hun ding te doen en wat reuring te maken hier in Weert. We zijn dan ook heel gelukkig dat Linda Jacobs met veel plezier al een tijdje met ons meedoet. En als twintiger komt ze met frisse ideeën die wij met plezier omarmen. Van de andere kant kan zij met onze adviezen en ons netwerk zich veilig ontplooien en uitzoeken wat haar het beste ligt in het omringende culturele veld.

Je begrijpt wel waar ik nu naar toe wil.

Wij kunnen nog versterking gebruiken om ons Cultureel Café Weert beter en diverser op de kaart te zetten en we hebben enthousiaste cultuurminnaars veel te bieden in de vorm van verrijking, ontplooiing, initiatief, kunde, vrijheid en feestjes die beklijven plus een steuntje in de rug.

Je krijgt niet zo snel de kans om je hoogstpersoonlijk eigen idee om te zetten in de eigen gemeenschap. Je eigen feestje te bouwen dus, maar dan met bevlogen mensen die meehelpen en meeluisteren.

In het volgend blog zal ik kenbaar maken wat we bedacht hebben bij cultuurmakers in spe en we nodigen iedereen die zich aangesproken voelt op om te reageren. Via dit blog, of via onze facebookpagina of per e-mail cultureelcafeweert@gmail.com. In het volgend blog zal ik een contactformulier opnemen, zodat het helemaal gemakkelijk wordt.

 

De foto’s in dit blog zijn overigens van de familie van mijn moeders kant de familie van Goor. Die waarschijnlijk hier volgens goed gebruik in die dagen een Kermismaaltijd ingericht heeft. Nu niet meer zo gebruikelijk behalve in de ons omringende dorpen waar dit soort overleveringen langer binnen een hechte gemeenschap overeind blijven.

De andere foto is van mijn broer Frans en mij in een bootje op de IJzeren Man, die er nu ook niet meer liggen. En ik met de trots van dat moment een klein transistorradiootje, inmiddels ook een artikel uit de oude doos. Hoewel radio voor mij ook nu nog springlevend is. Hoera WeertFM.

Anki Raemaekers

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s