Van grenspaal tot pelgrimage, reizen met een opdracht.

Reisverhalen zijn van alle tijden en alle oorden. Ze verruimen onze blik op het leven en zetten ons aan tot verwondering en medeleven.

Zaterdag 17 januari kunt U zich onderdompelen in een andere wereld en genieten van de ervaringen van twee mensen die op reis gingen. Vanaf 14.00 uur is iedereen weer welkom in Gasterij De Stoof aan de Rietstraat 2 te Weert.

grenspalenHarrie Ogier reisde samen met zijn vrouw Mien Ogier – Lenders jarenlang af naar bestemmingen aan Nederlands grensgebied. De aanleiding is misschien wel een onverwachte, want je zult het krijgen van pacemaker niet zo gauw in verband brengen met het zoeken naar grenspalen. Toch was dit de aanleiding om een doel te stellen voor de vele trips die ze tussen 1999 en 2006 zouden maken. Het gaf richting, zin en ontspanning.

Harrie Ogier

De eerste grenspaal aan het Vosseven bij Stramproy, de herinnering aan een radioprogramma waarin een gepensioneerde douaneambtenaar bevlogen vertelde over zijn tocht langs ons grensgebied en een toevallig gesprek met een ambtenaar van Staatsbosbeheer werd zo de aanzet voor een bevlogen hobby.

Er komt wel het een en ander kijken bij zo’n passie en je moet ook rekening houden met het jaargetijde. Want er moet weinig vee in de wei staan en ook de gewassen moeten niet welig tieren op de akkers. Grenspalen hebben de neiging om overwoekerd te raken, te verzakken of zelfs helemaal te verdwijnen. Nu zijn ze allesbehalve klein en wegen maar liefst 300 kg. Zijn ze alleen met geografische kaarten te vinden, toch schijnen ze kwetsbaar te zijngeografische kaart.

Harrie heeft alles gedocumenteerd en een selectie zal als expositie in de Gasterij te zien zijn. Harrie is ook een vlotte verteller en heeft talloze aanstekelijke verhalen die natuurlijk niet achterwege zullen blijven.

 

Belofte Ingelost, verslag van een voettocht naar Capranica en Rome

 

In de zomer van 2013 loopt Marcel Tinnemans van zijn woonadres in Weert (L) naar Capranica en Rome. Daarmee verwezenlijkt hij zijn droom, eerder dan verwacht. Hij lost ook een belofte in. In Capranica strooit hij namelijk de as uit van zijn in 2009 overleden vrouw Nel. Nu is er een boek over zijn bijzondere pelgrimage.Header Belofte Ingelost

Communicatieadviseur, journalist, chauffeur, schrijver en verteller Marcel Tinnemans (Kelpen-Oler 1969) koestert een droom. Ooit zal hij naar Rome lopen. In zijn eentje. Vanaf thuis, met het voornemen onderweg de tijd te nemen. Om terug te blikken op het leven tot dat moment en om vooruit te kijken. Dat ‘ooit’ zou rond zijn 55e zijn. Het loopt echter allemaal anders.

Op 29 juli 2013, hij is dan 44 jaar, vertrekt Tinnemans voor zijn pelgrimage. In zijn rugzak rustten twee kokertjes met de as van zijn vrouw Nel. Zij overleed op 13 november 2009 aan de gevolgen van kanker. De pelgrim houdt onderweg een reisblog bij dat veel gelezen wordt.

Het afgelopen jaar is gebruikt om de verslagen te herschrijven en aan te vullen. Onder de titel ‘Belofte Ingelost, verslag van een voettocht naar Capranica en Rome’ is er nu een prachtig reisboek waar wandelaars en niet-wandelaars van zullen genieten. Tinnemans beschrijft op een bijzonder levendige en persoonlijke manier zijn avontuur. De lezer loopt al snel mee aan zijn zijde. Door bossen, dorpen en steden. Over bergen, asfaltwegen, grindpaden, langs rivieren en kanalen. Via Duitsland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland komt Italië in zicht. Elf keer wordt een landsgrens gepasseerd.

Gedurende de hele reis zijn er ontmoetingen met vriendelijke, interessante en behulpzame mensen. Tinnemans slaapt in zimmer frei, B&B en af en toe in een goedkoop hotel. Naarmate de reis vordert neemt het aantal kerken, parochiehuizen en kloosters toe.  Je geniet, lacht, eet en drinkt van het leven in zijn volle omgang. Maar de lezer ervaart ook eenzaamheid, de hunkering naar thuis, het verdriet en het lijden. Tinnemans had een belofte in te lossen. Het uitstrooien van de as in Capranica. Na 63 dagen bereikt hij zijn doel.

Passage uit ‘Belofte Ingelost, verslag van een voettocht naar Capranica en Rome’Presentatie Belofte Ingelost Marcel Tinnemans 10 januari 2015 foto's Johan Horst (20)

‘Sil en de kinderen pakken de koffers. Haar autootje knort ongeduldig. Meisje en haar meisjes. Ze gaan een weekje naar Duinrell. Ik gooi mijn rugzak om en blijf langer weg. Ik heb iets af te maken waarover veel gesproken is. Niet iedereen is het met me eens. Jammer. Ook morgen zijn er zorgen. En de wereld vergaat ook zonder mij. Ik draag nu even alleen mijn eigen last in de wetenschap dat we uiteindelijk allemaal bezwijken. Na knuffels en kussen trekken we de deur achter ons dicht. Mijn sleutels laat ik thuis. Met het verstand in de achterzak wacht heel veel.

Het boek is inmiddels zijn presentatie voorbij maar de verhalen door Marcel verteld krijgen toch een extra dimensie. Marcel heeft overigens een Reisblog Marcel Tinnemans en hij heeft het boek bij zich. En hij heeft al nieuwe plannen, hoewel hij daar niet erg loslippig over is!

Ik ken ze als drie vrolijke en begane meiden. Met muziek, met mensen, met hun vriendschap en het goede in de wereld. En daarnaast is het fijne muziek die ze maken.Onder Ons

Muziektrio Onder Ons brengt bekende en minder bekende liedjes die driestemmig worden vormgegeven.

Authenciteit en puurheid van het lied heeft daarbij prioriteit. Het genre bestaat voornamelijk uit ballads.

Onder Ons staat voor verbinding met elkaar, tot elkaar, vanuit diepe vriendschap en muzikale passie ontstaan.                                                                                                                                                                                       Dit is wat we willen overdragen aan de luisteraar.

Onder Ons bestaat uit Floor Boekholt (viool & zang), Davida Scheffers (hobo, piano & zang) en Marie-Louise van Nieuwenhoven (gitaar & zang).

Graag tot zaterdag a.s en natuurlijk is Piet Poell er ook en zal heus wel een kleine column klaar hebben.

Presentatie Anki Raemaekers en Linda Jacobs zal ook een woordje toevoegen.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Van grenspaal tot pelgrimage, reizen met een opdracht.

  1. Frans Adriaens zegt:

    Helaas kân ich d`r neet beej zeen.
    In `t kader van 2 x 11 jaorig bestaon mot ich mét Good gemoodj in 5 verzörregingstehoeëze optrei-je.
    Hieël völ succes en vurâl…..plezeer!!!

    Frans Adriaens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s