De nieuwe stappen in de harmonieleer in de matinee reeks van Cultureel Cafe Weert in het Munttheater.

Weert Martinuskerk 1 cm logoOns programma in het Munttheater is gestoeld op de muziekstroming van het aansluitende matinee concert en de daarmee verband houdende Kunst in dat specifieke tijdvak. Op zondag 14 december is dat de hoog romantiek, een beetje Sissi-achtig!

In het matinee concert brengt bariton Martijn Cornet samen met pianiste Abigail Richards liederen van Richard Strauss en Hugo Wolf.

Deze jonge bariton maakt grote furore op de internationale opera podia, waaronder bij de Nederlandse Opera en het Aalto Theater in Essen waar hij dit seizoen meerdere rollen voor zijn rekening neemt. Hij komt echter naar Weert met een romantisch liedprogramma, een genre dat hem ook uitstekend ligt. Het concert begint om 12.00 uur en kaarten zijn te verkrijgen bij de dag kassa van het Munttheater.

Als achtergrond kan ook het werk van Richard StraussAlso sprach Zarathustragenomen worden. De Duitse componist Richard Strauss baseerde zich in 1896 op dit boek bij het componeren van het gelijknamige symfonische gedicht  ‘Also sprach Zarathustra’  Dit werk werd wereldberoemd toen het begin van het muziekstuk, Sonnenaufgang, door filmregisseur Stanley Kubrick gebruikt werd in de openingsscène van de film 2001: A Space Odyssey.

Ook liggen de Russische componisten en de nieuwe stappen in de harmonieleer hieraan ten grondslag. Wim Schroten zal samen met Alexandra Bak en Annelou Geuns een kleine mini workshop geven over deze stroming die het nodige aan talent vraagt van de muzikanten.

Wim SchrotenWim Schroten (1950) is met zijn eerste vioollessen begonnen bij Annie Milder op de Muziekschool in Heerlen. Zijn opleiding tot viooldocent volgde hij aan het Conservatorium in Maastricht. Hij studeerde bij Tibor Berkovits en volgde ook nog lessen bij Maarten Veeze.
Sinds 1973 is hij werkzaam geweest als viooldocent bij diverse instituten . Sinds 1974 is hij in dienst van RICK (Weert). Bovendien heeft hij samengewerkt met het conservatorium van Maastricht in het kader van de voorbereidende vakopleiding.
Leerlingen van Wim Schroten zijn toegelaten tot de conservatoria van Maastricht, Tilburg, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Bovendien hebben zijn leerlingen gespeeld op concoursen als Iordens Viooldagen, Prinses Christina Concours, Henri Hermans Concours, Stichting Jong Talent Nederland (z.g. Interprovinciale Concoursen) en Concours Dominique. Sommigen hebben daar prijzen en eervolle vermeldingen gehaald.
Bovendien is hij in het kader van de vioolmethodiek stagebegeleider geweest voor studenten van de conservatoria van Maastricht en Tilburg.Alexandra Bak

Alexandra Bak begon op jonge leeftijd haar muzikale opleiding bij haar ouders, Léon en Adélaïde Bak-Arias die beide professioneel pianisten zijn. Naast haar technische en muzikale ontwikkeling op het instrument werkt ze ook hard aan het opbouwen van een toegankelijk en alom bekend repertoire voor het geven van uitvoeringen.
Ze is als pianodocente en -stemmer werkzaam in haar eigen praktijk in Vlaardingen en tevens neemt zij deel aan muzikale projecten, concerten en begeleidt zij vioolleerlingen. Annelou Geuns

Hallo, mijn naam is Annelou Geuns, ik ben 20 jaar oud en woon in Ospel. Ik speel sinds mijn 7e viool en heb nu ongeveer 8 jaar les van Wim Schrooten. Daarnaast heb ik in verschillende ensembles en orkesten gespeeld, waaronder het seniorenensemble van RICK en het Orlando orkest. Met deze laatste heb ik ook verschillende keren deelgenomen aan het Orlando festival. Hier heb ik masterclasses gehad van vooraanstaande musici. Afgelopen zomer heb ik auditie gedaan voor het Euregio Jeugd symfonieorkest en daar speel ik nu 1e viool. Verder is zingen ook nog een passie van mij, sinds drie jaar zing ik in het koor Giocoso. Hiermee doen we regelmatig concerten en concoursen. Zo zijn we in juni dit jaar tweede geworden tijdens de finale van het Nederlands Koor festival.

Paul Sterk zal de schrijver Chrétien Breukers introduceren in een door hem geschreven column.Chretien Breukers

Chrétien Breukers (Leveroy, 1965) is schrijver, publicist en beheerder van De Contrabas. In 2014 verscheen zijn veelgeprezen prozadebuut Een zoon van Limburg. In en buiten Limburg werd dit boek lovend besproken, en Breukers verscheen op L1, TV Limburg en bij Boeken. In februari 2015 komt zijn roman Lot op de markt. Hij publiceerde tien dichtbundels, waarvan Archeologie voor beginners(2014) de meest recente is. Breukers zat in Weert op de middelbare school, op de Philips van Horne Scholengemeenschap, tussen 1977 en 1983.

Ons cultureel café  is gratis te bezoeken en begint om 10.45 uur tot 11.45 uur. Piet Poell en Linda Jacobs zullen mee presenteren en U kunt indien U dat wil wat impressies kwijt op het papier wat klaar ligt. Deze impressies kunt U later op dit blog terugzien. Alvast een fijne culturele ervaring toegewenst.

Anki Raemaekers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s