Een andere culturele achtergrond is zeker een goede invalshoek voor erkenning van gemeenschappelijke waardes als inwoner van welke land dan ook.

Multi culturele middag KeenterhartHet woord ´multi culti´ roept toch wel wat vragen op en daarmee wil ik het eigenlijk verlaten. Niet zo gek want in de jaren ´70 was het al een achterhaalde term. En terecht, want iedereen in elke generatie krijgt zijn eigen cultuur mee uit de omgeving waar hij/zij op dat moment in verkeerd. En dat behelst meer dan de cultuur van de maatschappij waar hij/zij in verkeerd of de familie waar hij/zij uit afkomstig is. In deze geglobaliseerde wereld groeien we allemaal op met verschillende invalshoeken van beleving, van culturele verschillen en allemaal hebben ze een kleur, een tintje van herkomst. Vaak zelfs meerdere kleuren als je alleen al binnen een familie kijkt en zeker binnen een compleet land.Multi cultuele middag Keenterhart

Vreemd dus eigenlijk dat het niet als normaliteit aanvaard wordt en als aanmoediging om juist dat te omarmen. Want binnen onze vakantiebestemmingen kan het niet vreemd genoeg zijn terwijl we elke dag de kans hebben bij de buurman in de keuken te kijken. Om vervolgens te ontdekken dat er meer gemeenschappelijk is dan anders.

Eten is een grote verbindende factor en dat geldt voor praktisch ieder individu.  Iedereen is namelijk benieuwd wat er op het bord ligt, hoe het gemaakt is en hoe het smaakt en ruikt.

De Turkse keuken is zonder meer een ouderwets lekkere met veel verse ingrediënten. En de Turkse vrouwen en meisjesgroep kan nog werkelijk in de originele traditie fantastische gerechten op tafel zetten. Deze groep timmert overigens stevig aan de weg en is erg betrokken bij maatschappelijke ontwikkelingen. Ze staan met name voor openheid en zijn ook erg open in hun mening om te benadrukken dat we allemaal Nederlander zijn en de maatschappelijke ontwikkelingen met zijn allen kunnen dragen naar meer liefde voor wie of wat dan ook. Het zijn ook vooruitstrevende en geëmancipeerde vrouwen die ook heel ´Nederlands´ overkomen. En dat is niet gek want ze zijn veelal hier opgegroeid, hebben hier hun onderwijs gekregen en bestaan al enige generaties in onze maatschappij. Behoren tot dezelfde cultuur dus, met alleen af en toe met een exotisch tintje wat het alleen maar intrigerend maakt en uitnodigend. Want gastvrij is een kenmerk naast handelsgeest. Aardig grapje is dan misschien dat we aan elkaar gewaagd zijn historisch gezien.Dansschool Fresh

De bevindingen zijn overigens bij ´alle culturen´gelijk. En dat is toch, dat het individueel belang in de huidige tijd teveel aandacht krijgt! Wij allen hebben tenslotte toch een gemeenschappelijk belang als sociaal wezen. En dat is uitwisseling over en weer, want juist culturele diversiteit is een verrijking. Tussen verschillende culturen en tussen de opvolgende generaties.

De multi culturele middag in Keenterhart was een bijzonder mooie op verschillende niveau´s. Jong en oud, verschillende muziekstijlen, verschillend soorten dans, verschillende voorkeuren ook. Maar wel een gemeenschappelijke deler ´de ervaring toch niet wezenlijk van elkaar te verschillen´. En de kracht die we allemaal hebben tot communiceren en om tot omvattend begrip te komen.Ali en Mohammed op Turkse gitaar

Het kunstwerk van Kes Janssen beeld het ook zeer treffend uit. Een ietwat vreemde vogel met een bijzondere snavel om zo nu en dan eens iemand op de schouder te tikken.

´Hé, wat leuk om jou als mens te ontmoeten, te zien en te bemerken dat we toch eigenlijk zo verschrikkelijk veel op elkaar lijken´. Met onze eigen dromen, eigen wensen, eigen gedachten in een gedeelde cultuur. Maar met een voor ieder apart toch toch ook weer verschrikkelijk eigen expressie. Een vrijheid die we verworven hebben, moeten koesteren en uitdragen.

Het kunstwerk van Kes zal op een later moment – de tijd was niet helemaal toereikend om het af te krijgen – door wethouder Paul Sterk officieel overhandigd worden aan Punt Welzijn. Als klein gebaar voor groter welzijn in een gedeelde cultuur waar we allemaal veel van elkaar kunnen leren.Helen Trustfull´s zotte verhalen (foto´s volgen dan)

Alleen al door alleen eens rustig te kijken en gewoon te genieten van het plezier dat we in elke expressie en daarmee uiting van de menselijke natuur kunnen beleven.

Op naar volgend jaar en ondertussen ´neem gewoon eens plaats in de  keuken van die ander en ontdek dat je nog verdomd veel leren kunt van elkaar´. En niet alleen leren maar meer nog plezier kunt hebben en ontdekken dat een ander smaakje, buiten misschien een beetje vreemd ook erg verfrissend kan zijn.

Met dank aan al onze gasten en enthousiaste expreslievelingen in welke vorm dan ook.Linda Jacobs, Helen Trustfull en dochter

Anki Raemaekers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s