Nieuwe Limburgse literatuurgeschiedenis is zo veelomvattend dat duizend bladzijden met gemak gevuld gaan worden.

Het is ook wat taaie stof want waar begin je als het onderzoek al drie jaar bezig is met bevlogen onderzoekers en je zelf een tamelijk abstract beeld hebt bij dit gegeven.Munttheater - CCW - Limburgse literatuur

Want wat behelst het nu allemaal en waar heeft het plaatsgevonden!

Het begint allemaal bij Hendrik van Veldeke een dichter uit de 12e eeuw. Een behoorlijke periode om te overbruggen en een donkere periode! Donker in de zin dat er nauwelijks iets van bekend is en dat het nu allemaal opgediept wordt uit archieven in Maastricht, Maaseik, Brussel, Luik, Aken en zelfs ook ons eigen Weerter archief. Herman en Hannie van Horen onderzoeken met name het tijdvak rondom de 17e eeuw.

Het levert wel bijzondere en ook ‘kleine’ verhalen op van mensen die wel uit een geletterd milieu afkomstig zijn. Niet zo gek, want ‘het schrijven’ was toch voorbehouden aan een zekere elite die toegang tot onderwijs had. Veel is dan ook uit religieuze hoek afkomstig of van notarissen en hogere ambtenaren. Toch schetst het een tijdsbeeld en wordt ook duidelijk dat ‘de politiek’ ook toen bedreven was ‘in de haren vliegen van….met niet te miskennen (scheld)woorden. Een beetje Brits’ dus, maar de Keltische oorsprong is zeker hier in Weert duidelijk waar te nemen op de Boshoverheide.Munttheater - CCW - Limburgse literatuur

De op te graven teksten zijn dan ook veelal in het Latijn geschreven. Ik hoor U nu denken, ‘wat is daar Limburgs aan’! Ze handelen over onze omgeving en het reilen en zeilen in die tijd met wat er in geschreven tekst te vinden is. Het begrip literatuur is wel tamelijk ver opgerekt en behelst allerlei soorten geschriften. Van traktaten tot huishoudelijke verordeningen, van polemisch en politiek getinte geschriften tot kleine gedichten aan toe.

In ieder geval het is een behoorlijke periode en het uiteindelijk resultaat zal in een bloemlezing uitgegeven worden in de loop van 2015.Munttheater - CCW - MMaud Dirkx en Karin Flipsen

Muziek en literatuur hebben ook een aanwijsbare aansluiting met elkaar, toch zijn we daar in dit cultureel café niet verder mee gekomen dan een prachtige vertolking op piano door Maud Dirkx en Karin Flipsen. Twee vriendinnen die aan elkaar gewaagd zijn en quatre mains uitstekend uit de voeten kunnen. Beide willen de muziek vooral als hobby blijven uitoefenen en beleven er veel plezier aan.

Een mooie opening van het seizoen en op 14 december komt Chrétien Breukers – Zoon van Limburg – naar ons toe. Hij heeft in Weert op school gezeten en komt oorspronkelijk uit Leveroy. Hij heeft ook een literair weblog De Contrabas.

Het programma zal verder een bijzondere muzikale invulling krijgen waar ik nu voor in bespreking ben. Paul en Piet zullen deze keer het geheel in goede banen leiden en onze nieuwe aanwinst Linda Jacobs zal ook een steentje bijdragen.

Anki Raemaekers

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s