Een multi culturele middag op zondag 30 november a.s. wordt nu in de stijgers gezet door Cultureel Cafe Weert.

We zijn al een heel eind op scheut met de organisatie van een multi culturele middag op 30 november a.s. tussen 15.00 en 19.00 uur in het Keenter Hart.Cultureel Café Weert folder november 2014 Wozoco - Multi Cultureel - Munttheater

Naast amusement zullen we ook een dialoog organiseren met een indringend tintje. Het unheimisch gevoel dat nogal wat mensen ondervinden in de huidige maatschappij. Niet alleen de economie blijft ons zorgen baren maar ook de grote stelselwijzigingen op het gebied van zorg, participatie en de nieuwe wet WMO.

Unheimlich, dat in het Duits als een van de betekenissen ‘beklemmend, onbehaaglijk, griezelig, onheilspellend’ heeft, is in het Nederlands met die betekenis overgenomen. Hoe en wanneer het woord unheimisch in het Nederlands is terechtgekomen, is niet helemaal duidelijk. Unheimisch betekende in het Duits ‘niet thuis’, maar het woord is in de brontaal in onbruik geraakt. In het Nederlands heeft unheimisch, net als unheimlich, de betekenis ‘beklemmend, onbehaaglijk, griezelig, onheilspellend’ gekregen. Beide woorden zijn correct in het Nederlands.

Niet om nog meer angst te zaaien maar om een opening te geven tot dialoog en dit gevoel gewoon maar eens te benoemen. Mede Nederlanders uit ander culturele groepen voelen dit vage gevoel inmiddels ook zeer sterk en ondervinden het vaak ook in de alledaagse praktijk.

Sinds de strijd die IS (Islamitische Staat – voormalig ISIS) aangevangen is en sinds de economische malaise, vervallen nogal wat mensen zelf in angst voor hun bestaan en voelen zich bedreigd. Ook is er in onbesproken termen discriminatie die meer en meer algemeen aanvaard en onderkend wordt. In sollicitatietrainingen worden zelfs door bestuursorganen deze feiten onderkend en in adviezen meegegeven ‘om hier op in te spelen om maar mee te werken, (door nationaliteit, geboorteplaats, leeftijd etc. maar niet te vernoemen in een C.V.) om de kansen te vergroten op de arbeidsmarkt. ‘Want iedereen weet dat er discriminatie is in de praktijk’.

Een vreemde situatie dus want bij wet is het verboden en belangrijker het dient bespreekbaar te zijn in alle openheid om groter leed te voorkomen. Zeker gezien het feit dat zowat de hele wereld in brand staat en op meer en meer plaatsen mensen moeten vluchten om het vege lijf te redden. Talloze kinderen groeien getraumatiseerd op in uitzichtloze situaties die voor de volgende generaties ook weer een struikelblok zullen vormen binnen relaties.

Iedereen die zich uitgenodigd voelt om ook iets te zeggen nodig ik bij deze uit om zich aan te melden op ons mailadres cultureelcafeweert@gmail.com en wij zullen contact opnemen om te bekijken hoe die invulling plaats zou kunnen vinden.

Aan dit programma wordt eveneens zoals ik al zei een luchtig tintje gegeven door muziek, voordracht, dichtkunst, theater, dans, rap, grafiiti, singer songwriter muziek en ook welkom nog andere kunstzinnige uitingen.

Er zal een grafitti kunstwerk gemaakt worden met een interpretatie op het thema Unheimisch en Cultureel Café Weert zal dit schenken aan een instantie die hier al een mooi plekje voor in gedachten heeft. Wethouder Paul Sterk zal deze middag openen en ook het kunstwerk overhandigen.

De middag is uiteraard gratis toegankelijk voor iedereen, alleen de drankjes en hapjes zijn voor eigen rekening.

Een aantal dingen zijn nog niet benoemd want we willen wel nog een beetje verrassen en we roepen iedereen op om deze eerste aanzet tot bespreekbaarheid en elkaar nader komen, samen met ons te komen vieren.

Anki Raemaekers en het bestuur van CCW.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s