Cultureel Café Weert opent het nieuwe seizoen in het Munttheater met nieuwe Limburgse literatuurgeschiedenis.

Op zondag 16 november a.s. bent U weer van harte welkom in de foyer van het Munttheater voor een nieuw seizoen met cultuur, Kunst en muziek uit regio. Voorafgaand aan de matinee concerten verzorgen wij tussen 10.45 en 11.45 uur weer muzikale en culturele achtergronden bij onze Limburgse historie.SAM_0999

Herman en Hannie van Horen werken momenteel aan de nieuwe Limburgse literatuurgeschiedenis voor het LGOG. Met name de periode rondom de 17e eeuw zullen ze nader belichten. Ook zal de relatie muziek en literatuur aan de orde komen.

Herman van Horen studeerde Nederlands aan de universiteit van Nijmegen en werkte daarna jarenlang als leraar aan de Philips van Horne-scholengemeenschap. Al vele jaren verzorgt hij een cursus over internationale literatuur, aanvankelijk bij het Kunstcollege, inmiddels bij Rick.

Hannie van Horen-Verhoosel studeerde ook Nederlands aan dezelfde universiteit. Na een aantal jaren als lerares te hebben gewerkt aan dezelfde school studeerde ze piano aan het conservatorium van Maastricht, muziekgeschiedenis in Nijmegen en Occitaans in Utrecht. In 2007 promoveerde ze op een proefschrift over vrouwelijke troubadours in de twaalfde en dertiende eeuw in het zuiden van Frankrijk.

Gedurende vele jaren verzorgden ze samen een wekelijks radioprogramma over klassieke muziek voor de plaatselijke omroep de Slow. Tegenwoordig doen ze gezamenlijk onderzoek naar de geschiedenis van de Limburgse literatuur. Het in 2015 te verschijnen boek, literatuurgeschiedenis en bloemlezing in één, is een groepsproject van het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap). Zij verzorgen daarin het hoofdstuk over de periode zestiende, zeventiende en achttiende eeuw.

Intussen zijn ze allebei verknocht aan klassieke muziek, zeker die van Schubert en Debussy.-

Maud Dirkx en Karin Flipsen beide leerlingen van Rita Scheffers bij Rick, zullen diverse stukken op de piano quatre maîns en solo ten gehore brengen.Karin en Maud 2

Wij zijn Maud Dirkx (17) en Karin Flipsen (16). Maud speelt al ongeveer 8,5 jaar piano en Karin speelt ongeveer 7,5 jaar piano. 5,5 jaar geleden hadden we voor het eerst samen les van onze huidige pianodocente Rita Scheffers. Zij had al snel in de gaten dat we ongeveer hetzelfde niveau hebben en zijn hierdoor na 1 jaar in de talentenklas gekomen. Hierdoor mochten we vaker optreden.Karin en Maud
De leukste liedjes om te spelen vinden we quatre maîns. Omdat we al zo lang samen les hebben zijn we goed op elkaar ingespeeld en kunnen we elkaar hierin goed aanvullen.

Maud speelt het nummer Valse van F. Chopin op. 69 no. 2 en Karin speelt het nummer Phantasie van W.A. Mozart.

Samen laten we de quatre maîns En Bateau en Ballet van Debussy horen.

Piet Poell onze vertrouwde columnist zal zijn scherpe observaties met ons delen en Anki Raemaekers verzorgt de presentatie.

Onze culturele cafés zijn gratis te bezoeken en voor de matinee concerten kunt U kaartjes verkrijgen bij www.munttheater.nl of aan de dag kassa. Neem ook eens een kijkje op onze Facebook pagina.

Het aansluitend matinee concert vindt U hier. Een prachtige opening van de Muziekmatinees. De Georgische pianiste Nino Gvetadze won in 2008 de tweede prijs, de publieks- én de persprijs tijdens het Internationale Franz Liszt piano concours

Graag tot zondag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s