Weerter molens het stralende middelpunt van inloopmiddag in Gasterij De Stoof in het Wozoco te Hushoven.

1618072_494372300666600_190821448_oOnze Weerter molens waren in vroeger tijden behalve maalmachines ook plaatsen waar mensen de laatste nieuwtjes uitwisselden. Op zaterdag 15 november a.s. zullen er in ons cultureel café verhalen rondom molens uitgewisseld worden. Zo wordt oude cultuur opnieuw het middelpunt van ongedwongen samenzijn en hernieuwde kennismaking.

– Louis Morren is gastheer op een viertal molens van Molenstichting Weerterland. Aan de hand van een film en een presentatie van de verdwenen molens zal hij oude tijden weer laten herleven op een moderne manier.Louis foto 130414

Mijn naam is Louis Morre. Ik heb meer dan 42 jaar in het basisonderwijs gewerkt waarvan het grootste gedeelte als (interim)directeur.
Sinds 2012 ben ik met prepensioen. Mijn belangstelling voor molens was er al enkele jaren, dus was het geen moeilijke keus om vrijwilliger te worden bij de Molenstichting Weerterland. Na het afronden van de opleiding voor gastheer/ gids op de molen in maart 2013 ben ik vrij kort daarna ook tot het bestuur toegetreden. Ik hou me daarbij bezig met de planning van de inzet van de gastheren/ -vrouwen, het verzorgen van rondleidingen op verzoek en sinds kort het geven van presentaties op verzoek. En natuurlijk ben ik ook als gastheer werkzaam op de 4 molens die door de Molenstichting worden beheerd.

Tijdens de presentatie, die ik samen met Pierre Beenders zal verzorgen, zal een korte film worden vertoond over de molens in het Weerterland, gevolgd door een powerpointpresentatie over de verdwenen molens in Weert. Voor veel oudere bewoners van Weert zal dit ongetwijfeld herkenning opleveren. We rekenen dan ook op een aandachtig gehoor.

– Pierre Beenders is bekend met de graanhandel en ook hij is gastheer op onze molens. Van kaf en koren zal hij dus met gemak het nodige weten te vertellen.pierre beenders

Mijn naam is Pierre Beenders. Mijn leeftijd is 71 jaar.
Na een aantal jaren in de graanhandel en het veevoederbedrijf van mijn ouders te hebben gewerkt, was ik ook een aantal jaren werkzaam als productiechef in een veevoederfabriek in Utrecht.
Mijn affiniteit met molens en het verwerken van graan is mij dus niet vreemd.
Nadat er een oproep stond voor gastheer bij de Molenstichting was er weinig overtuigingskracht nodig om mij daarvoor aan te melden. Aldus ben ik als zodanig in 2012 begonnen als gastheer in de 4 gemeentelijke molens.
Samen met collega Louis Morre heb ik de opleiding voor gastheer/gastvrouw verzorgd en begeleid dezen.

– Paul Weelen laat het alledaagse leven van Kerkrade met hier en daar een hoogtepunt weer opnieuw klinken in zijn bijzondere liedjes uit vervlogen tijden. Ook is hij uitgever bij Tic en zal hij zeker een selectie van Limburgse boeken bij zich hebben.Paul Weelen

Als kind was hij al altijd aan het schrijven. Op weg van huis naar school (als 11-jarige) bijvoorbeeld maakte hij ter gelegenheid van de viering van het vijfentwintigjarig bevrijdingfeest een liedje “25 jaar vrij en daarom zijn wij zo blij” Omdat er toen nog nauwelijks opnameapparatuur was, leerde hij zich het notenschrift. Ook de dood van zijn Oma was voor hem aanleiding tot een lied “Wenn ich einmal sterben muss, gib mir dann den Abschiedskuss”
In de middelbare schooltijd maakte hij deel uit van diverse bandjes waarvoor hij ook de liedjes schreef. Deze keer in het Engels. Bovendien raakte hij toen bedreven in het mixen van muziek. Hierbij gebruikte hij drie cassetterecorders, waarop elke partij afzonderlijk werd opgenomen.
Op de middelbare schooltijd schreef hij ook zijn eerste roman: “Een eigen remspoor in de sneeuw” en alhoewel de docente Nederlands er bemoedigend over sprak belandde dit werk in een la.
Vanuit het idee van de Poeta Doctus, de geleerde poëet, wilde hij alles kunnen maken. Hij verdiepte zich daarom niet alleen in literatuur, maar ook in muziek, theater, film etc. Hij koos aanvankelijk ook het breedste vakkenpakket, dat echter spoedig niet haalbaar bleek en uiteindelijke neerkwam op een A pakket met wiskunde. Hij voelde zich aangetrokken tot het begrip “Gesammtkunstwerk” en ging ook tekenen en schilderen, fotograferen en theater maken.
Verzot op literatuur ging hij na de middelbare schooltijd in Utrecht Nederlands studeren. In Utrecht voelde hij zich niet echt op zijn gemak. Zijn gram over het gebrek aan acceptatie haalde hij in zijn gedicht “Zacht”.
Inmiddels kende zijn schrijverscarrière een eerste doorbraak: zijn dialectroman: “Tsoeker óp de Miemele” werd gepubliceerd in 1980.
Het destijds bij alle wetenschappelijke opleidingen verplichte tentamen statistiek vormde de eerste struikelblok. Na een zeer teleurstellend tentamen poëzie-analyse verruilde hij Utrecht na twee jaar voor de Lerarenopleiding te Sittard om vervolgens zijn doctoraal Nederlands in Nijmegen te behalen.
Leraar worden was echter voor hem geen optie, zodat hij na veel omzwervingen uiteindelijk samen met zijn partner Luiz Oliveira Uitgeverij TIC startte. Daarnaast bleef hij schrijven: romans, verhalen, toneel, gedichten, liedjes.
Zijn passie ligt vooral bij het schrijven, met de nadruk op het Limburgs. Dit is de taal waarin hij zich het liefste uitdrukt. In 2009 startte hij een project waarbij hij op zoek ging naar oude Kerkraadse liedjes, die het leven van alledag en hoogtij beschrijven. Deze heeft hij bewerkt en uitgegeven: “d’r Ploem is doeëd”, een CD met volksliedjes. Het liedje zelf gaat over een boosaardige veldwachter en tegelijkertijd een Kerkraadse zegswijze om bij het luiden van de doodsklok te (veronder)stellen dat er wel een Ploum gestorven is.

– Piet Poell heeft zijn kritische pen weer op papier gezet en Anki Raemaekers praat het geheel aan elkaar.CCW Wozoco Hushoven Piet Poell

U bent van harte welkom tussen 14.00 en 16.00 uur in Gasterij De Stoof aan de Rietstraat op Hushoven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s