Onze streektaal zal de boventoon voeren in ‘Cultureel Cafe Weert komt naar je toe’ bij ons eerste bezoek aan Gasterij De Stoof in Wozoco Hushoven.

Onze streektaal is van wezenlijke waarde en onze eigen bodem brengt veel talent voor het voetlicht. Vandaar een goed begin dachten we van de reeks bezoeken die gepland staan aan Gasterij De Stoof, verbonden aan het Wozoco Hushoven.index

Te beginnen met,

sjra vossenNaam: Sjra Vossen
Geboren: juli 1941
Woonplaats: Nederweert- Budschop

Vanaf de lagere school was ik lid van de verkenners en later Jong Nederland. Hier heb ik kennis gemaakt met kampvuuravonden met liedjes en voordrachten.
Op zeker moment zijn we met een groepje van 4 personen zelf kampvuuravonden gaan verzorgen voor de jeugd en op verzoek gaan optreden voor verenigingen en andere geïnteresseerden.
Na zo’n optreden werden we als groep gevraagd om deel te nemen aan de Bonte Avonden van de Pinmaekers. Hier traden we op onder de naam Drie-Jo & Co. Na 25 jaar hebben we de groep ontbonden en is ieder zijn eigen weg gegaan.
De optredens op de Bonte avonden waren in het dialect. Voor een tekstschrijver komt dan vrij snel het probleem hoe wordt dit geschreven. Als twee deskundigen over de schrijfwijze gaan discussiëren heeft men binnen de kortste keren een meningsverschil.
In 2003 heeft Veldeke een lijst gepubliceerd met een voorkeur schrijfwijze voor bepaalde klanken. Jan Feijen de voorzitter van Veldeke krînk Weert geeft al jaren beginners- en vervolgcursussen om kennis te maken met de aanbevolen schrijfwijze voor dialect teksten. Deze cursussen ben ik gaan volgen.
In 2006 hebben we met een aantal cursisten afgesproken om als “Schriêverskrînk” regelmatig bij elkaar te komen en dan elkaars dialect werk voor te lezen. Jammer genoeg vallen er personen af en is er van de latere cursisten weinig aanwas.
Van de deelnemers aan de Schriêverskrînk zijn er die de voorkeur geven aan proza en anderen voelen zich aangetrokken tot poëzie.
Zelf geef ik er de voorkeur aan om ouderwets gedichtjes te maken volgens een bepaald rijmschema. Voor mij is dit spelen en knutselen met dialect. Waarschijnlijk is het een overblijfsel uit de tijd van de Bonte Avonden, maar mijn gedichtjes moeten meestal niet al te serieus genomen worden. Ik vind mijn gedichtje geslaagd als het lukt om bij de luisteraar een glimlach te ontlokken en ik hoop bepaalde mooie dialectwoorden voor de toekomst te bewaren.

Frans Adriaens behoeft nauwelijks introductie in deze omgeving en daarbij is hij op een steenworp weg geboren bij een heuse Weerter molen.Frans Adriaans

Frans Adriaens werd als 4e zoon en nakomer geboren op 27 oktober 1943 op Hushoven in een huis dat bij de grootste molen van Weert lag, de Wilhelmus Hubertus Molen. Zijn moeder runde het huishouden en zijn vader zat jarenlang in de gemeenteraad. Frans zat vol grappen en kwajongensstreken en kwam daardoor herhaaldelijk in de problemen. Zijn schooljaren bracht hij door op de St. Martinusschool en het college. Na zijn dienstperiode die hij bij de marine doorbracht, kreeg hij een baan bij de PTT-post, waar hij 40 jaar werkzaam was. Frans had een creatieve geest maar bovenal een grote fantasie die hem, als acteur en schrijver van teksten bij de Weerter Boonte Aovendje, goed van pas kwam. De 1e prijs die hij ruim 25 jaar geleden voor het onderdeel gedichten bij de Veldeke literatuurprijs in de wacht sleepte, stimuleerde hem om door te gaan met het schrijven in het dialect van kolderieke gedichtjes en grappige verhalen. Dit resulteerde uiteindelijk in de boeken ‘Knipuigskes’ en ‘Huuëre, zeen en knipuigskes’ en ” ff Leker aojhore mét S. Limerick’. Net als zijn vader kwam Frans in de politiek terecht en zette zich jarenlang in voor tal van verenigingen en stichtingen. Zijn politieke carrière duurde uiteindelijk 32 jaar en voor zijn belangeloze inzet voor de stad Weert met haar inwoners werd hij onlangs beloond met de erepenning van Weert en het ereburgerschap. Nu hij de politiek vaarwel heeft gezegd kan hij zijn vrije tijd besteden aan zijn grote hobby: het schrijven. Inmiddels heeft hij dan ook al weer een aanvang gemaakt met zijn 4e boek dat de titel ‘Lache van kaft tot kaft’ gaat krijgen. Frans zegt zelf over de opzet van zijn boeken: “Ik vertel meestal over herkenbare situaties met opvallende of onopvallende figuren en met eenvoudige elementen. Deze vlecht ik in elkaar tot gedichtjes en verhalen. Dit alles overgoten en opgediend met een humoristisch sausje. U ontmoet alledaagse gebeurtenissen waar men vaak aan voorbij loopt zonder er enige waarde aan toe te kennen. Deze worden met een knipoog onder een vergrootglas gelegd en laten de lippen van de lezer, naar ik hoop, tot een glimlach krullen.

Ons muzikaal talent van deze zaterdag komt dan wel niet helemaal van onze bodem maar zijn romantische ziel zal zeker het Weerter gemoed aanspreken.IMG_0739

Martin Fautubun is in Nederland geboren vanuit Molukse wortels. Hij is nog opgegroeid in een interneringskamp zoals we hier in Tungelroy ook hebben gehad. In de vrije natuur dus. Het was dan ook tamelijk shocking toen het gezin verhuisde naar een rijtjeswoning in Helmond.
Toen zat er eigenlijk niets anders op dan de gitaar maar te pakken en de vrijheid op te zoeken die hij zo gewend was.
Aan de basis van Martins muziek liggen Molukse liedjes, vaak opgebouwd uit fluit en trommelmuziek. Hierbij kwam ook veel dans kijken. Ook hebben zijn vader en broer veel invloed gehad in de muzikale vorming. Vader violist – een beetje in de traditie zoals we kennen bij de zigeunermuziek – en broer met een hang naar rock and roll. Voorbeeld Django Reinhardt is dan nog zo gek niet.
Martin heeft een behoorlijk klassieke opleiding en veel tijd doorgebracht achter de coulissen van ballet uitvoeringen in Rusland. Wereldmuziek en theater ligt hem dan ook zeer na aan het hart.
Hij bewondert Jan Akkerman om zijn eigen sound en eigen wil en Carlos Santano vanwege zijn virtuoos spel.
Ik mag Martin met recht en rede een romantische ziel noemen, want het woord liefde is nooit ver weg in zijn performance. Liefde voor de mensheid en liefde voor de muziek.

Wethouder Paul Sterk spreekt dan wel geen dialect maar zal in de plaats daarvan dichterlijk openen in strak rijmschema. En Piet Poell heeft altijd een stapel columns klaarliggen die de hilariteit altijd aanwakkeren.

Mooie mensen, inspirerende schrijvers en muziek met passie. Wij hopen U te mogen ontvangen tussen de weilanden en U zult er zeker een leuke culturele ervaring aan over houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s