De beloofde achtergronden van onze gasten op de dialectavond op 21 mei a.s.

Het blijft een bijzondere eer om zoveel prominente Limburgse schrijvers te mogen ontvangen. Wij prijzen ons dan ook erg gelukkig en daarmee ook U, geacht publiek.

Woensdag wordt Du Commerce eens flink op z’n kop gezet en zullen we op ons gemak de eigen taal kunnen bezigen. Hoewel! Voor velen is het spreken 1e natuur, maar voor een heleboel mensen is dialect schrijven of lezen een iets ingewikkelder taak. Zelf moet ik daar ook vaak het woordenboek bij nemen met dank aan:

Jan FeijenJan Feijen
72 jaar, Neerlandicus. Voorziitter Veldeke kring Weert.
Mederedacteur Weertlands Woordenboek en spreekwoordenboek ‘Schoeën gezagdj’. Hoofdredacteur woordenlijst ‘Zoeë kalle vae’.
Lid van de Veldeke Schrijverskring Wieërter Lând.

en Jan Moonen
72 jaar, secretaris Veldeke kring Weert.Jan Moonen
Tientallen jaren tekstschrijver voor Vastelaovendjzêngers t.b.v. Bonte Avonden.
Mederedacteur van spreekwoordenboek ‘Schoeën gezagdj’, mederedacteur woordenlijst ‘Zoeë kalle vae’.
Oud-voorzitter Veldeke Schrijverskring Venlo. Voorzitter Veldeke Schrijverskring Wieërter Lând.

Annie van Gansewinkel is op 16 februari 1954 geboren in Weert, waar ze ook opgroeide. Na studies Frans en Nederlands was ze zeven jaar lerares op een middelbare school. Daarna deed ze een studie journalistiek en was ze dertien jaar journaliste bij kranten en tijdschriften. Ze werkte er voor jongerenpagina’s, regio-, binnenland- en eindredactie en ze had een rechtbankcolumn.portret Annie van Gansewinkel - voor Cultureel Café Weert

Sinds haar twaalfde wilde ze schrijfster worden, maar in 1985 begon ze pas serieus te schrijven. Eerst combineerde ze dat nog met haar werk als journaliste, maar gaandeweg werd het schrijven te belangrijk. In 1992 verscheen haar eerste jeugdboek Reisgenoten gezocht. Daarna kwamen onder meer de volgende kinderboeken uit: Kopje-onder, De superhoofdprijs, Stijn Klei, Liedje van verdriet en Logeerbeer. Voor jongeren schreef ze boeken als: Blanco strafblad, Vriend of dealer?, Eén meisje, twee jongens en Zat.
Thrillers schrijft ze onder het pseudoniem Anne Winkels.

Annie van Gansewinkel schrijft ook nog altijd in haar moedertaal, het Weerts. ‘Mijn dialect houdt me, evenals mijn familie natuurlijk, verbonden met Weert.’
Ze schreef Droumers en drammers, een jongerenboek in het Weerts, verhalen en gedichten voor dialectbundels en een theatermonoloog die ze zelf ook opvoerde. Bijna elk jaar doet ze mee aan de wedstrijd voor de Veldeke Literatuurpries. Na drie eerdere nominaties won ze die felbegeerde prijs in 2013 voor haar verhaal ‘Aoje kraom’.

Haar boeken bestrijken veel verschillende genres: realistisch, magisch-realistisch, sprookjesachtig, humor, spannend (thriller en detective).
Belangrijke thema’s in haar werk zijn angst, vriendschap, verliefdheid, verlangen, criminaliteit, vrijheid.

Naast het schrijven geeft ze uiteenlopende creatieve schrijfcursussen en zakelijke communicatietrainingen.

Meer informatie over Annie van Gansewinkel is te lezen op haar eigen webpagina: http://www.annievangansewinkel.nl. Ook twittert ze en houdt ze een weblog bij: http://www.annievangansewinkel.blogspot.com

Frans AdriaensFrans Adriaens werd als 4e zoon en nakomer geboren op 27 oktober 1943 op Hushoven in een huis dat bij de grootste molen van Weert lag, de Wilhelmus Hubertus Molen. Zijn moeder runde het huishouden en zijn vader zat jarenlang in de gemeenteraad. Frans zat vol grappen en kwajongensstreken en kwam daardoor herhaaldelijk in de problemen. Zijn schooljaren bracht hij door op de St. Martinusschool en het college. Na zijn dienstperiode die hij bij de marine doorbracht, kreeg hij een baan bij de PTT-post, waar hij 40 jaar werkzaam was. Frans had een creatieve geest maar bovenal een grote fantasie die hem, als acteur en schrijver van teksten bij de Weerter Boonte Aovendje, goed van pas kwam. De 1e prijs die hij ruim 25 jaar geleden voor het onderdeel gedichten bij de Veldeke literatuurprijs in de wacht sleepte, stimuleerde hem om door te gaan met het schrijven in het dialect van kolderieke gedichtjes en grappige verhalen. Dit resulteerde uiteindelijk in de boeken ‘Knipuigskes’ en ‘Huuëre, zeen en knipuigskes’ en ” ff Leker aojhore mét S. Limerick’. Net als zijn vader kwam Frans in de politiek terecht en zette zich jarenlang in voor tal van verenigingen en stichtingen. Zijn politieke carrière duurde uiteindelijk 32 jaar en voor zijn belangeloze inzet voor de stad Weert met haar inwoners werd hij onlangs beloond met de erepenning van Weert en het ereburgerschap. Nu hij de politiek vaarwel heeft gezegd kan hij zijn vrije tijd besteden aan zijn grote hobby: het schrijven. Inmiddels heeft hij dan ook al weer een aanvang gemaakt met zijn 4e boek dat de titel ‘Lache van kaft tot kaft’ gaat krijgen. Frans zegt zelf over de opzet van zijn boeken: “Ik vertel meestal over herkenbare situaties met opvallende of onopvallende figuren en met eenvoudige elementen. Deze vlecht ik in elkaar tot gedichtjes en verhalen. Dit alles overgoten en opgediend met een humoristisch sausje. U ontmoet alledaagse gebeurtenissen waar men vaak aan voorbij loopt zonder er enige waarde aan toe te kennen. Deze worden met een knipoog onder een vergrootglas gelegd en laten de lippen van de lezer, naar ik hoop, tot een glimlach krullen.

Dit zijn de schrijvers het dichtste in de buurt van ons Weerter dialect. Om het een beetje overzichtelijk te houden en U met rust alles te laten lezen, beperk ik me vandaag tot deze geachte schrijvers.

Morgen volgen er nog 5 waaronder natuurlijk dubbeltalent Paul Weelen die ook de muziek voor rekening zal nemen tijdens deze avond. Kleine volkse liedjes uit de omgeving van Kerkrade. Geeft ons Weertenaren zeker stof tot nadenken, alleen al vanwege het totaal andere dialect. Wat niet echt eenvoudig te verstaan is aan deze kant.

Maar hoe buitenlandser de sfeer hoe mooier ook voor de mensen die het dialect niet zo goed beheersen. Alsof je even op vakantie bent.

Een uitgelezen kans dus, voor een echt avondje uit. 20.00 Uur beginnen we en het Limburgs kwartiertje mag U toch echt vooraf gebruiken aan een lekker kopje koffie.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s