Impressionisme en ‘quatre mains’ een mooie verbinding van zien, horen en ervaren.

Debussy en de subtiele tonen van schilderkunst komen goed overeen. Maud Dirkx en Karin Flipsen zijn aan elkaar gewaagd en hebben zich goed kunnen vinden in muziekbeleving. Op zondag 9 februari a.s. vinden we hen dan ook achter de piano in de lounge van het Munttheater. Tussen 10.45 uur en 11.45 uur zullen Paul Sterk en Piet Poell de zaak in handen nemen en U door een dromerig programma leiden.

Maud en Karin spelen Quatre mains het stuk Petit Suite,

En bateau – Debussy (ongeveer 4 minuten)

Ballet – Debussy ( ongeveer 4 minuten) maar staan natuurlijk alleen ook hun vrouwtje klaar.

MaudMaud Dirkx brengt solo een Wals van Chopin.

Ik ben 16 en speel vanaf mijn 9de piano (dus nu ongeveer 7,5 jaar). Na drie jaar kreeg ik samen les met Karin. We spelen vaak quatre mains en zijn helemaal op elkaar ingespeeld.
We zaten samen in de talentenklas en doen vaak mee aan pianofeativals en talentenconcerten.
Ook zit ik bij Karin in de klas op het college in weert op 4VWO.
Naast piano is volleybal ook nog een hobby van mij. Ik speel bij VCWeert.

Karin speelt solo Primavera van Ludovico Einaudi.

Mijn naam is Karin Flipsen en ben 15 jaar. Mijn grootste hobby’s zijn mijn sport atletiek en piano spelen. Momenteel speel ik al 6,5 jaar piano, waaronder de laatste 4,5 jaar met Maud (Het eerste anderhalf jaar heb ik nog met een ander meisje les gehad bij Rita, daarna nog een halfjaar alleen en sinds toen heb ik les met Maud).Karin

Het klikte meteen tussen Maud en mij en Rita had al snel door dat we allebei ongeveer hetzelfde niveau hebben. Na een paar jaar ben ik met Maud in de talentenklas gekomen waardoor we iets vaker mochten optreden.

Zelf vind ik quatre maîns de leukste soort pianoliedjes. We spelen vooral de laatste jaren veel quatre maîns, en omdat Maud en ik al zo lang les hebben samen kunnen we elkaar hier goed op aanvullen.

SONY DSCJohannie van Tuel en haar cursisten zijn al weken in de weer om een impressionistisch thema te verbeelden.

Ik ga met mijn cursisten aan de slag, om de komende weken een aantal schilderijen te maken van ‘flora’: de personificatie van de lente en de bloemen, op een impressionistische manier en met muziek van Debussy als begeleiding en sfeermaker. De deelnemers zijn:SONY DSC

Jo Theunissen; Antoinette van Dalen; Ingrid de Rooij; Toos Weekers; Harm Belt, Geert Loijen, Tej van Helmond, Marleen van Helmond, Rosa Soliana, Ada….., Marianne Timmermans; Marijke Timmermans; Ellie van Kessel en Govert Knopper.

Op woensdagavond is bij Rick aan het Collegeplein een groep cursisten aan het modelschilderen. In een les van 2,5 uur wordt in verschillende materialen geoefend in het tekenen en schilderen van een model. Omdat de groep heel divers is wat betreft ervaring, wordt in het onderwerp naar variatie gezocht. Dit jaar is dat ‘het verhaal in het schilderij’ : wat vertelt het schilderij. Voorbeelden in de kunstgeschiedenis zijn er te over: meestal werd een mensfiguur geschilderd om bijvoorbeeld Venus, Zeus, Maria of de Lente, enz. voor te stellen. In de houding, gezichtsuitdrukking, inrichting van ruimte wordt het verhaal verteld. Als u bijvoorbeeld een man, vrouw, met een appel en een slang herkent u dit meteen als Adam en Eva….model met schilderij

In de afgelopen 5 weken is door de groep gewerkt aan twee verhalende schilderijen: het eerste was Flora: de godin van de lente, ook verbeeld door o.a. Rembrandt, Botticelli. Een model poseerde hiervoor twee lessen met een omgeving van bloemen en planten.

Het tweede onderwerp was Tarzan en Jane: twee figuren gecombineerd in één schilderij, waarbij een relatie, een spanning tussen deze twee ontstond. Opnieuw naar aanleiding van de waarneming: twee modellen poseerden hiervoor. Het materiaalgebruik was vrij: er kon met zowel potlood, krijt, acryl- als olieverf worden gewerkt en de twee lessen konden worden besteed aan één werk, of verdeeld worden over meerdere verschillende werkstukken.SONY DSC

In de foyer van het Munttheater ziet u de resultaten van deze twee opdrachten: verschillend in onderwerp, materiaalgebruik maar ook elk werkstuk met een ander, persoonlijk verhaal naar aanleiding van het thema.

De werkstukken zijn te bekijken van 31 januari t/m 28 februari. Voor inlichtingen over de cursus of de werken kunt u contact opnemen met Rick, Johannie van Tuel. j.vantuel@ricknet.nl

De kaarten voor het aansluitend concert van het Ragazze Kwartet kunt U aan de verkoopbalie halen. Wat overigens zeer aan te bevelen is.

Van Harte welkom en graag tot zondag.

Anki Raemaekers.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s