De leegheid van de mens en is er wel sprake van goed en kwaad.

Of is ons dit opgelegd door een cultuur doordrenkt van het slachtofferschap van Jezus Christus. – Doe een ander niet aan wat U zelf niet aangedaan wilt worden. –

Menselijk breinAlleen wanneer de nood aan de man is, blijken we tot verbijsterende keuzes te komen. Niet in de laatste plaats ingegeven door een rudimentair gedeelte van onze hersenen. Dan geldt zoals in ‘de Letteren’, show don’t tell. Actie op reactie in een bijzonder persoonlijke kleur volgens een weinig doordacht patroon.

Morgenavond zal in Cultureel café Weert een discussie aangezwengeld worden – waarbij het publiek hartelijk uitgenodigd wordt – vooral mee te doen. Govert Derix van Sterrenmoord is behalve schrijver ook filosoof en zijn boek Sterrenmoord geeft meer dan genoeg aanleiding om het beest in onszelf eens te ontketenen.

Die intense schaduw die elk van ons begeleidt, die voelbaar is voor elke vreemde, in elk contact. Alleen de moeilijkheid is dat deze energie in de 90% van de verzonken ijsberg van ons brein blijft steken. En mochten we hem al bewust waarnemen dan kijken we recht in de begraven spiegel.  Geen onverdeeld genoegen want het zet je aan de afgrond van je eigen ziel. Dit kan uiteraard een verwoestende aanblik geven, maar ook een nog ongekende bron van wijsheid blootleggen.A little green man is in my head_Pagina_2

Eenvoudiger is het middel van projectie. Onze hele aardkloot is vergeven van de lastpakken, klootzakken en leeglopers en daar hoor jij gewoon niet bij.

Maar wat doe jij? Als je ‘onmenselijke keuzes’ moet maken! Als het om overleven gaat. Als de ‘slechte’ keuze juist goed blijkt uit pakken in persoonlijk gewin. Je hoeft maar kort naar enkele levensgeschiedenissen van prominenten te kijken en de conclusie dat narcisme en psychopathie uitermate lonend kunnen zijn is onomkeerbaar. Misschien wat dichterbij, bekijk de hele sores eens omtrent onze crisis. Het is bonus wat de klok slaat en toch slikken we het met zijn allen, dat we steeds meer moeten betalen voor minder.

Zelf doen is het adagium, maar de meesten van ons hebben deze kleuterfase reeds lang achter zich gelaten en zijn zeer doordrongen van het feit dat je in deze ingewikkelde maatschappij absoluut niets alleen kunt doen. Dit licht is natuurlijk direct opgepakt door de heren bestuurders en drijft ons nu voort in gedeelde smart ‘de participatie maatschappij’.sisifus

Wat ons brengt bij het absurde van ons bestaan, het eeuwig voortrollen van de bal, berg op – berg af naar de mythe van Sisyfus. Piet Poell heeft het zowat uitgevonden en zijn held de filosoof Albert Camus zal dan ook op het toneel verschijnen.

‘Waar ik niet ben, is de dood niet en waar de dood is, ben ik niet’. Optimistischer als René Gude kun je haast niet worden en wat vrije tijd in een hangmat onder het gewicht van een zinnelijke zomerbries heeft toch een hoog gehalte van aantrekkelijkheid.

Kunnen we ondertussen misschien toch even mijmeren over het feit dat vrouwen het wellicht heel anders zouden aanpakken. Want achter het beestje jagen is misschien wel leuk maar uiteindelijk zal het toch ergens op tafel moeten komen. En het is wel zo prettig als er dan ook wat mensen aanzitten om de spannende verhalen mee te delen.

Wijn behoeft geen krans, alleen goed gezelschap.

Dus tot morgenavond en U bent onder vrienden dus spreek Uw woordje mee.

Anki Raemaekers en het schrijvers duo Piet Poell en Paul Sterk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s