Jagen is toch met meer muziek omhangen dan je denkt.

Het is toch een zeer bijzonder iets dat jagen. En na de uitleg van Jachthoornblazers Midden- Limburg was het aansluitend concert van de Flexible Horns ook veel beter te begrijpen.

De Flexiblle Horns geven trouwens ook een gedegen uitleg rondom hun concert, zodat je zelfs als leek gaat inzien dat de hoorn niet zo’n eenvoudig instrument is als het lijkt.

Origineel is het gebaseerd op natuurtonen en deze moeten allemaal door de muzikanten met hun lippen gevormd worden. Het is dan ook erg vermoeiend om langere tijd achter elkaar te spelen. Zoals met elke kunstvorm is hier ook veel oefening en afzien mee gemoeid, maar de klank is er dan ook naar.Scan CCW171113 bijdrage gasten 2

Origineel was de hoorn van echt hoorn. Van een dier dus, maar in de honderden jaren oude traditie is er toch het een en ander veranderd. Momenteel is het instrument wat bij de jacht gebruikt wordt nog steeds op het originele principe van natuur tonen gebaseerd. De buis is in een wikkel van zo’n drie meter gelegd en er zijn zelfs handzame kleine broekzak hoorntjes. In later tijden werd er aan het hof van de Franse Zonnekoning meer muzikaliteit toegevoegd en werd het instrument wat indrukwekkender met nu een wikkel die wel 4 meter beslaat. Momenteel heeft de moderne hoorn een heleboel knopjes en ventielen erbij gekregen en speelt men voor gestopte noten met de hand in de ‘beker’. Dit geeft een veel groter bereik binnen de muzikale uitvoering en componisten als Beethoven, Wagner en nog enige meer hebben het instrument dan ook veelvuldig binnen hun oeuvre ingezet. De Ring van Wagner is een berucht stuk voor hoornisten en het eist dan ook bijzonder veel van de muzikant.

De jacht werd in Frankrijk te paard beoefend, maar wij volgen de traditie van de Duitsers. Hier gaat de jacht te voet maar zonder een meute honden is het niet te doen. Er wordt voornamelijk op klein wild als de haas gejaagd en de hoornblazers zorgen voor de stroomlijning van het gebeuren met hun signalen. In Engeland – van de bekende taferelen op doek – is momenteel de jacht op de vos te paard verboden. En herten zijn er niet, dus die Engelsen moeten het nu ook met wat minder spannende klopjachten doen.

De Jachthoornblazers Midden-Limburg doen vaker mee  aan wedstrijden rondom de muzikaliteit van hun corps en zijn dan ook af en toe in vol ornaat te bewonderen. Verder luisteren ze nogal eens speciale dagen rondom de jacht feestelijk op. De muziek is allemaal van Duitse titels voorzien, evenals de voertaal rondom de jacht.

De hoorn is een erg romantisch instrument en je waant je zo in bergen bij Sisi in Oostenrijk. Met mooie Alpenweiden en ritselende rokken van heuse hofdames.Scan CCW171113 bijdrage gasten 3

De afbeeldingen zijn door onze gasten gemaakt tijdens het optreden van de Jachthoornblazers Midden- Limburg afgelopen zondag in het cultureel café in de foyer van het Munttheater.

In het kader van de matineevoorstellingen op de zondag verzorgt CCW telkens een informatief cultuurhistorisch, muzikaal en literair uurtje vooraf gericht op de regionale invloeden.Scan CCW171113 bijdrage gasten 1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s