Eef Martinus en Donald Cardoze, vreemdelingen van zonnige eilanden in een verre zee.

Velen zullen hemEef Martinus kennen, ‘Eef Martinus’. Kwam in Nederland aan met de eerste lichting gastarbeiders van de Nederlandse Antillen. Zie voor de gehele geschiedenis http://hsvindiansweert.nl/?page_id=199

Sentro Antiyano Yamanota de ontmoetingsplaats van de Antiliaans/Arubaanse gemeenschap, sprak altijd zeer tot mijn verbeelding. Deze lag aan de Agnesschool op de Kerkstraat en het buurtgenootschap deed er toch altijd een beetje geheimzinnig over. Tja, het was dan ook flink wennen voor de gemiddelde Weertenaar. Deze vrolijke mensen met hun aparte muziek, lenige lichamen en uitbundige uitdossingen. Dat ze de Weerter Carnaval een stuk vrolijker gemaakt hebben staat buiten kijf.

Eef woont inmiddels al 43 jaar in Weert en staat aan de wieg van een groot aantal activiteiten die tot dan zowat volledig onbekend waren. De honkbal sport heeft inmiddels een grote vlucht genomen maar in het begin leverde het de nodige problemen op met de buurt. Nu zijn de Indians een begrip en spelen er leden van allerlei pluimage in de verschillende teams.

Ook het Caraibische brassband geluid klonk hier uitermate vreemd in de oren. Maar in de Weerter stadsoptocht was het een ware bezienswaardigheid. Dit ‘kleurrijk en swingend volk’ tussen al die boeren. Want zo kon men Weert toch ook wel weer betitelen in die tijd, ‘een dorp met stadsrechten’.

Eef kwam hier om bij Hoechst te werken maar kreeg een ongeluk wat hem uiteindelijk een andere richting uit drong. Hoe kan het anders, natuurlijk ‘de sociale academie’ in avondstudie gehaald en vanaf die tijd is hij bezig geweest met sociaal culturele- en participatie activiteiten te organiseren op de gebieden cultuur, sport, onderwijs/scholing, arbeid, huisvesting en integratie voor de doelgroepen afkomstig van de Antillen.

Onlangs heeft hij een onderscheiding in Den Haag op mogen halen, als nieuwkomer van het eerste uur. Wat hij erg waarderen kan.

Donald Cardooze ken ik zelf nog vaag vanuit het verleden en natuurlijk ook weer uit mijn eigen uitgaanstijd toen ik een tiener was. De Beekstraat was toen zowel geliefd als berucht. Vooral bij Oud- en Nieuw Weert waren er vaak opstootjes en vaak waren daar ook ‘nieuwe Weertenaren’ bij betrokken. In het uitgaanscircuit waren zowel de Ambonezen als Antilianen/Arubanen op zijn zacht gezegd omstreden. Maar onbekend maakt onbemind en lokale bevolking is ook vaak geneigd alles over een kam te scheren.Donald Cardoze

Dit zegt overigens niks over Donald, hij was in Roermond terechtgekomen als leraar en al enige tijd voor Eef hier was. Donald zal zondag meer vertellen over zijn ervaringen daar ten stede en zijn verblijf binnen die gemeenschap. Kunnen we misschien nog een vergelijking treffen hoe men daar met ‘nieuwe Nederlanders’ omging. Alleen al om de kift nog maar eens aan te wakkeren die beide steden nooit helemaal los heeft gelaten.

Want ondanks schandaal ‘Van Rey’, schijnt Weert toch nooit helemaal beter te kunnen worden op een aantal terreinen. Tot leedvermaak en veel smalende opmerkingen richting politiek Weert aan toe.

Tot zondag, wij verheugen ons op Uw komst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s