Cursisten van Johannie van Tuel dompelen zich onder in het thema van ‘Ophelia’.

Ophelia Marleen van HelmondOphelia op het schilderdoek te zien in het Munttheater Weert.

In de gang van het Munttheater zijn 10 schilderijen te zien, gemaakt door cursisten van de cursus Portret en model tekenen en schilderen van Rick, onder leiding van Johannie van Tuel. De schilderijen hebben allemaal als titel “Ophelia”.

Ophelia is een personage uit het toneelstuk ‘The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark’ van Shakespeare (1600). Ze is de geliefde van Hamlet. Nadat hij haar heeft verlaten wordt ze gek van verdriet. Ze verdrinkt onder mysterieuze omstandigheden in een ondiepe beek.Ophelia Tej van Helmond 2

Dit thema is al heel vaak geschilderd door kunstenaars in verschillende periodes. Het meest bekende is misschien wel de Ophelia van Millais (1852). Het broze levenloze lichaam in het water, temidden van bloemen en het frisse groen van de natuur vormt een pijnlijk contrast. De bloemen hebben elk hun symboliek waarmee ze het verhaal vertellen van Ophelia: Zo staan madeliefjes symbool voor onschuld, rozen voor liefde en schoonheid en verwijzen de violen naar Ophelia’s maagdelijkheid.

Zowel in de muziek als in de schilderkunst kan een kunstenaar zijn gevoel uiten, een verhaal vertellen.Ophelia Tej van Helmond 1

Het unieke aan deze tentoonstelling is, dat zowel de muziek als de schilderijen zijn gebaseerd op een toneelstuk. In de schilderijen is de muziek weer gebruikt om de sfeer uit de Romantiek weer te geven.

Een lijst met romatische liederen is een paar keer afgespeeld, maar de Duitstalige liederen spraken te weinig  tot de verbeelding. Bij de titel Ophelia waren er herinneringen aan zowel Hamlet als Millais die maakten dat het lied tot de verbeelding sprak.

Het model heeft in het schilderlokaal twee avonden geposeerd op een bed temidden van bloemen. De schilders hebben elk op hun eigen wijze vorm gegeven aan het gevoel dat ze kregen door zowel het verhaal als de waarneming.Ingrid de Rooij

De werken zijn te zien tijdens de muziekmatinee op 3 februari, wanneer zal worden gezongen door de Vlaamse sopraan  Katrien Baerts, begeleid door  pianist Bart Verheyen. Samen zullen zij een prachtig programma met liefdesliederen van Schumann, Schubert en Brahms ten gehore brengen.

Ook het stuk Ophelia van Richard Strauss zal ten gehore worden gebracht.Antoinette van Dalen

Met dank aan Johhannie van Tuel en cursisten Rick.

Als U met de wijzer over de foto’s beweegt ziet U de naam van de schilder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s