De Column van Piet Poell voor CCW Weert.

Romantisch ideaal

Google eens voor de aardigheid “Romantiek in Weert” en je krijgt zegge en schrijven twee Youtube-filmpjes over… kasteel Baexem off all places! Flutfilmpjes, maar desondanks een paar herkenbare exponenten van het begrip Romantiek!

De eerste video gaat over romantisch logeren in dat kasteel. Mooie entourage, zou je denken, maar niks. Er wordt een woonwagen op het landgoed gefilmd met het schijthuis buiten. Als je ‘s nachts hoge nood hebt, lig je eerder in de struiken dan dat je op de pot zit. Waarom zou iemand in zo´n pipowagen gaan huizen als hij ook lekker binnen kan liggen? Vals idee van de romantiek? Nou, zo vals is dat niet. Romantici leden ook aan de wereld, Weltschmerz noemden de Duitsers dat, en in zo’n kermiswagen overnachten lijkt me niet gespeend van enig leed.

Maar in het kasteel zelf nog veel meer leed! Daar spookt het! Althans, volgens het andere filmpje. Een voice over spreekt alsmaar van “verhoogde paranormale activiteit”. Wordt een kamer gefilmd, “Verhoogde paranormale activiteit.” Wordt het restaurant gefilmd: “Ook hier weer verhoogde paranormale activiteit”. Maar je ziet niks. De voice voert de spanning op door aan te kondigen dat hij ’s nachts in het kasteel camera’s gaat plaatsen. Want hij had schimmen gezien!

Dan zit je als kijker op het puntje van je stoel. En dan komen die nachtbeelden, groen getint, zoals dat hoort in een spookfilm. Die drammerige voice over weer: “Een zeer scherp beeld van de kamer. Verhoogde paranormale activiteit in deze kamer” Een deur, een bed, een raam, verder niets. De voice over: “Een paranormaal begaafde vrouw had telkens kinderen op het bed zien zitten .”

Ja, dat zie ik thuis ook wel eens. Vooral als we logees hebben. Maar laat dan eens wat zíen, man! dacht ik geërgerd. Jaag desnoods een idioot onder een wit laken door het beeld, maar dóe iets!

En ineens was de film afgelopen. Op de aftiteling verschenen namen van ongetwijfeld plichtsgetrouwe medewerkers en toen kwam het! Voice over: The Ghosthunter!

The Ghosthunter!

En verder ging het! Foto’s: The Ghosthunter! Nachtopnames: The Ghosthunter! Als je dan toch zo je stempel drukt op die hele zwendel, waarom máák je er dan niks van! Beddenlakens zat!

Ghosthunter! Wat een romantisch ideaal! Ik word ghosthunter! Ik schaf een camera aan en ga op geesten jagen. Iemand van de aanwezigen die spoken ziet? Bestel mij en ik kom u bijstaan, voor laten we zeggen 150 euro per uur? U krijgt er een leuk filmpje voor, waarop u uw paranormale wensen geheel naar eigen behoefte in kunt vullen. Zeggen makelaars ook als ze u een kookplaats willen aansmeren met niks erin: “De keuken is nog geheel naar eigen wens in te richten…!” Makelaar in geestverschijningen, gebakken lucht verkopen tot iedereen zwart ziet, is dat oplichterij of niet! Laat dat nou precies zijn waar veel romantici van gnuifden: gajes dat erop uit is om de wereld te belazeren. Verheerlijken van de penose,  da’s pure romantiek! Tot in onze tijd, jawel…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s