Spannend, zo mag je het wel noemen. Avontuur in Cultureel Café Weert op woensdag 27 november.

Ton van ReenWant zowel Ton van Reen als zijn zoon David hebben het zeker niet bij dit continent gelaten om hun sporen achter te laten.

Ton van Reen geboren in Waalwijk verruilde deze plaats al snel voor een avontuurlijke tocht langs ‘God en Gebod’. Talloze plaatsen en beroepen verder heeft hij toch een zekere rust gevonden in de literatuur. Hoewel zijn oeuvre nu ook weer niet onder een hoedje te vangen is. Van radio hoorspelen, via gedichten naar een eigen uitgeverij met voornamelijk Afrikaans werk tot nu weer overnieuw ‘het schrijven’ an sich’.Ton van Reen boeken 2

Verrassend is in eerste instantie een switch naar kinderboeken, maar een auto biografische roman ‘Het winterjaar’ vestigt zijn naam als volwaardig schrijver. Een stroom aan boeken volgt, waarin met name de kleine mens op de zandgronden binnen Brabant en Limburg in zijn cultuur verklaard wordt. Enkele titels zijn ‘Roomse meisjes’ en ‘De bende van de Bokkenrijders’. Binnen onze Gemeente is het even de vraag geweest of deze legende wel binnen onze zandgronden past, maar Paul Sterk heeft ze meer dan kunnen overtuigen aan de hand van een van hun eigen sites over het ons omringende landschap Kempen-Broek. Ha,ha …..altijd weer leuk om eigen erfgoed eens nader te bekijken, kan absoluut verrassend uitpakken. Er valt nog veel meer over Ton te vertellen maar bezoek eens zijn site http://www.tonvanreen.nl/index.htm en beter kom woensdag om 20.00 uur naar Du Commerce, dan kunt U hem zelf nog wat vragen stellen.

De site van David van Reen http://www.davidvanreen.nl/ begint meteen een beetje pretentieus; ‘the eyeopener’. Het is nogal wat indien je de ogen van mensen kunt openen, waarbij opgemerkt dat elk vreemd land tot de verbeelding spreekt. David van ReenDus om de fantasie bij te stellen van velen is de rauwe realiteit inderdaad een echte ‘oog opener’. De titel van zijn laatste boek liegt er dan ook niet om ‘Engelen der wrake’ en doen het ergste vermoeden. Gerechtigheid en grootsheid in een kleine zin.David van Reen Etiopie

Naast fotografie en uiteraard schrijven kan David ook nog een hoop kwijt in Kunst met dwingend beeld uit ‘een primitieve’ cultuur. Beeld wat er niet om liegt en een indruk achterlaat van een Godheid groter dan ons. Zijn reizen door Afrika hebben dan ook het nodige respect afgedwongen voor ‘the struggle of live’. Zo komt het ‘kleine’ uit zijn vader’s oeuvre toch weer totaal onverwacht binnengeslopen in een grote vaak onrechtvaardige wereld.

Frits Nies/ foto Alfons LendersFrits Nies beschrijft – binnen een totaal ander spectrum – ook het steeds kleiner worden van een grootse wereld. De ziekte Korsakov grijpt heftig in, in iemands herinneringen en maakt zo in korte tijd het begaanbare landschap steeds kleiner.

Het meisje met de Mobylette:

‘Vrouwen deden hun drinkende best om ook hier in te stromen…’ In deze roman dreigt Stein, adviseur in verslavingsproblematiek, zelf te ontsporen wanneer zijn vrouw Sarah plotseling in een korsakovkliniek belandt. Niemand zag het aankomen. Rest maar één vooruitzicht: begeleid wonen.

Terminaal uitgezaaide borstkanker brengt nog een dramatische wending. Tijdens de tien dagen aan Sarah’s sterfbed blikt Stein terug. Waarom viel hij ooit voor dit meisje met de Mobylette? En hoe word je van klinisch observator een mens van vlees en bloed, die heil zoekt in seks en drugs? Maar die slechts één troost vindt: Ain’t no mountain high enough.Het meisje met de Mobylette/ Frans Nies bNO

Frits Nies (Weert, 1954) zette na een studie criminologie in Amsterdam begin jaren 80 een cultureel café op in Weert. Daarnaast werd hij medewerker van Studium Generale Maastricht en freelancer in de journalistiek, o.a. voor Omroep Limburg, Wereldomroep, VARA en Media Groep Limburg. In 1991 vond hij een nieuwe draai als (tekst)schrijver, copywriter. Tot 2002 bij diverse reclamebureaus, daarna als zelfstandige. Zie http://www.fritsnies.nl/

Naast schrijvers zijn er ook nog mensen die daar alleen niet genoeg aan hebben. De letters behoeven meer melodie om vibratie over te brengen.

Marcel Jansen is de frontman van het Limburgse (NL/B) Meadow. Het is alweer even geleden dat we iets van de Roermondenaar en zijn twee Belgische vrienden David Broeders en Tom Veugen hebben gehoord. Meadow  is blijkbaar even bezig geweest want opeens zijn ze er met een EP: Kings & Queens. Opgesloten in de rust van het glooiende land hebben ze zojuist de laatste hand gelegd aan de vijf tracks die de EP sieren. Ter plekke geschreven, geproduceerd en opgenomen door het drietal zelf met als resultaat, sfeervolle semi -akoestische pop, rock,  alternative, singer-songwriting etc. Geschikt voor huiskamer tot concertzaal. Oordeel vooral zelf.Marcel Jansen Meadow

De songteksten van Marcel vormen een verslag over barsten en scheuren en tegelijkertijd een gebrek aan spijt.  Over dagen in zwart-wit en dromen in kleur. Diepe velden en spreeuwen zwermen. Bergen van beton en stokoude sequoia’s. Over een eenogig paard en een veel te grote bouvier. Zeeschuimers en nepdichters. Over koningen en koninginnen.

Kings & Queens is oa te beluisteren via Spotify en ITunes.

http://www.youtube.com/watch?v=WAfjomdk_bI&feature=em-upload_owner

iTunes:

https://itunes.apple.com/nl/album/kings-queens-ep/id658289219

Spotify:

Meadow – Kings & Queens

Wij, Paul Sterk – Piet Poell – Anki Raemaekers mogen U hartelijk ontvangen in Stadscafé Du Commerce aan de Langstraat/Langpoort en zijn overtuigd dat ‘rode oortjes’ bij deze avontuurlijke avond horen.

Uiteraard zullen de schrijvers hun boeken meenemen – en zo vlak voor Sinterklaas en de Kerst – misschien net dat gaatje op Uw lijstje vullen, gesigneerd uiteraard.

 

 

 

Een gedachte over “Spannend, zo mag je het wel noemen. Avontuur in Cultureel Café Weert op woensdag 27 november.

Plaats een reactie